-->

Sunday, August 14, 2011

Resepi : Ayam Percik

TAAAAAAA DAAAAAAAAA!!!!!! 
Resepi ni dicopy dari my mum.ni la hasilnya.Menu ni buat ary jumaat 12/8/11.start buat persediaan dari jam 1.00 petang.mak oiii awainya...yer la risau tak menjadi.akhirnya rasa puas aty sangat sebab komen dari si pemakan memuaskan aty ku...Ngehehehehe

Bahan-bahan :

Ayam
Santan
Bawang besar @ merah
Bawang putih
Halia
Cabai kering
Asam jawa
Garam
Gula
Cara-caranya :
1.Perapkan ayam dengan halia dan bawang putih selama setengah jam.
2.Lepas itu, rebus ayam bersama santan cair. Bila nampak separuh masak boleh tutupkan api
3.Untuk kuahnya : bawang besar @ merah dan cabai kering diblander. Lepas itu masukkan ke dalam periuk bersama santan, garam, gula dan asam jawa. Kacau di atas api yang kecil.Bila nampak pekat boleh la ditutup api dapur
4.Ayam yang siap direbus dibakar. Bila dah nampak nak masak ambik sedikit kuah percik untuk disiram pada ayam tersebut dan bakar sekali lagi. Lepas itu boleh la diangkat & menjamu selera.

SELAMAT MENCUBA !!!

No comments:

Post a Comment